Sörmländska järnvägsstationer på vykort                                                                                             Anders Nyberg

Kulturhistoria.

                                   


De första järnvägarna byggdes under mitten av 1800-talet och på den tiden var det en stor händelse när tåget ’kom till stan’. Sörmland fick ett linjenät som knöt ihop orter och städer. Hållplatser och stationer byggdes utmed linjerna, som förenade människor och förenklade transporter av både personer och gods. Järnvägens betydelse framgår av att stationen ofta blev objekt på vykort och att skicka vykort blev ett modernt sätt att kommunicera.
 De unika vykorten ur Anders Nybergs samlingar utgör en intressant del av järnvägshistorien. I boken ges en intressant kulturhistorik bild av det växande järnvägsnätet genom att bilderna i den ordning stationerna låg utmed linjerna, både existerande och nedlagda. Ett tiotal linjer redovisas station för station och ofta med bilder från olika tider. Med boken kan du på detta sätt göra en eller flera resor genom landskapet.

Med sina 296 sidor i storformat är detta en riktig guldgruva för alla med intresse av kulturhistoria och järnvägar. Vykortens realism ger en extra krydda åt boken.
 

Anders Nyberg är antikvariatsbokhandlare och även en stor samlare och kännare av vykort och har ett brett kunnande om och intresse inom många områden.
 

Sörmländska järnvägsstationer på vykort är på 296 sidor, inbunden, rikt illustrerad och i stort format 260 x 220 mm och kan köpas hos alla bokhandlare
eller direkt från förlaget. 
ISBN 978-91-85385-50-8 
Pris 180 kronor inkl porto och moms.

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>