Eugène - Vid Napoleons sida                               Kerstin Nohrenius

Historiska fakta.

                                                                                             

Eugène – Vid Napoleons sida är en spännande och engagerande skildring av en ung mans svåra upplevelser och ljusa stunder under en epok full av intriger och krig. Eugène de Beauharnais förlorade sin far i den franska revolutionens virvelstormar, vandrade med sin styvfar Napoleon genom Egyptens heta öknar och befann sig som Napoleons styvson mitt i händelsernas centrum i ett Europa i förvandling. Denna bok skildrar också napoleonepokens uppgång och fall på ett delvis nytt sätt. Den ömsesidiga respekt och närhet som fanns mellan Eugène och hans styvfar är påfallande och en ny bild av Napoleon tonar fram som både upprör och berör.

Det är säkert få öden i historien som är så nära förenade som Napoleons och Eugènes och samtidigt är deras närhet till varandra så obekant för eftervärlden. Inte för inte sade Napoleon:

Om det hörs ett kanonbuller är det Eugène som tar reda på vad som står på.
Om jag ska ta mig över ett dike är det han som räcker mig handen.

I Eugènes dramatiska livsöde finns också förgreningar till Sverige genom äldsta dottern Joséphines äktenskap med Oskar I.

Författaren Kerstin Nohrenius har rest i Eugène de Beauharnais fotspår till Frankrike och Italien, hämtat inspiration på Martinique och studerat åtskilligt material på British Library. Hon har också använt sig av Eugènes memoarer samt hans brevväxling med hustrun Augusta som han skriver till samtidigt som kanonerna dundrar utanför tältet från Europas många slagfält.

– Denna bok fyller ett tomrum när det gäller skildringar av Napoleontiden, säger Lars O. Lagerqvist, granskare av boken, historiker, författare och tidigare chef för Kungliga Myntkabinettet.

Eugéne är på 320 illustrerade sidor, inbunden och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget.
ISBN 9789195617012
Pris 298 kronor inkl porto och moms.

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60. Fax: 0152 151 40. 
E-post:  
Klicka här>>