Carl Herman Runnström                       av Lars och Eva Furborg               

Matisseelev och reklampionjär.

              


Han vet tidigt att han vill bli konstnär, att han måste få rita och måla. Det är också som konstnär Carl Herman Runnström, södergrabb och bagarson, identifierar sig under hela livet. Hans väg kantas av kända namn; Henrik Krogh som hjälper honom in på Valand, Gösta Sandels – som med orden ”Ge fan i Akademien” – lockar med honom till Paris och Lenin som han dricker té med. Han målar tillsammans med Grünewald och Leander Engström och blir en av våra tidigaste svenska kubister tack vare mötet med Picasso. Tiden som Matisseelev i Paris beskriver han som den mest betydelsefulla.

Han följer sin kärlek till Amerika men tvingas ge upp sin målarkarriär och provar en ny bransch för att försörja familjen. Som reklamtecknare röner han stora framgångar såväl “over there” som åter hemma i Sverige. Men det är konstnär han vill vara.

Efter tjugo år i USA blir hans första utställning nedsablad av kritikerna och det dröjer länge innan han ställer ut igen. Ett rött hus vid Öljarens strand i Sörmland ger ny inspiration. Här kan Carl Herman äntligen blomma ut som den konstnär han alltid velat vara.

Tillsammans med sin andra hustru Theodora öppnar Carl Herman sitt hem – inte bara för familj och vänner – även en amerikansk avhoppare och en judisk flykting tas emot med omsorg och kärlek.

Konstnär och reklampionjär – Carl Herman försökte leva sin dröm – blev det så?


Carl Herman Runnström  är på 172 sidor, inbunden i behändigt format och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget.
Pris 210 kronor inkl porto och moms.


ISBN: 978-91-88523-54-9 inbunden
ISBN: 978-91-88523-55-6 e-bok.
 
 

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>