Novell 08      Sant & Osant                   Resultatet av en novelltävling            19 noveller av 17 författare

Novellsamling.

 

Denna antologi Sant & Osant innehåller de vinnande bidragen i tävlingen Novell 08 som kom till på initiativ av Bokia, Oskar Eriksons Bokhandel, och Bokförlaget Axplock. Även Mariefreds Bokhandel och Strängnäs kommun har medverkat.

Sant & Osant är en mycket intressant och läsvärd samling noveller om sådant som hänt och sådant som inte hänt. Det är glädjande många som berättar inte bara om humoristiska episoder och olika mysterier, utan även om hur livet var förr och om hur det kan vara idag! Novellen lever!

Här förord av Ulla Trenter:
När ni med stor förväntan slår upp denna bok ska ni veta att juryn har haft ett oerhört tufft arbete! Inte mindre än 47 bidrag har kommit in, alla med stora förtjänster på olika sätt. Det var inte lätt att välja ut det fåtal som kunde få plats i antologin!
Om man slår upp ”novell” i Bonniers Lexikon förstår man att det som föreligger i denna bok är Tjechov-novellen. Den är ett utsnitt ur livet, skenbart konstlös, ofta psykologiskt djup­lodande och stämningsmättad.
Ja men visst är det vad vi fått!
Noveller är underbara att läsa och svåra att skriva. Juryn har haft förmånen att få läsa dessa fantastiska skildringar, som alla tilldrar sig i Strängnäs kommun. Ni har förmånen att få ta del av 19 av dem!
För juryn
Ulla Trenter

och förlagets efterord:

Under hösten 2007 utlystes en tävling om bästa novell med Strängnäsanknytning. Tanken var att stimulera till novell­skrivande och att samla de vinnande bidragen i en antologi, som kunde presenteras på kulturdagen i Strängnäs.
Initiativtagare till tävlingen är Bokia Oskar Erikssons bokhandel i Strängnäs och Bokförlaget Axplock. Medarrangörer har varit Mariefreds Bokhandel och Strängnäs kommun.
Många intressanta manus har kommit in. Varje manus som skickats in under pseudonym har lästs och bedömts under stor sekretess av en jury som bestått av Peter Bodén, Christer Hermansson, Anna Säfström­Orstadius, Karin Richter och Ulla Trenter Palm.

Förlaget vill tacka alla bidragsgivare. Det har varit en trevlig och positiv resa vi gjort tillsammans med er.
Ordet ”Strängnäsanknytning” har tolkats på många olika sätt och det är glädjande att personer i alla åldrar samsas i den här antologin.
Vi beklagar att vi inte kunnat ge plats åt alla.
Tack också till juryn och andra som medverkat vid redigering, korrekturläsning etc. och därigenom gjort utgivningen av denna antologi möjlig.
Strängnäs i april 2008

Medverkande:

Lars Thor – Barberaren i Govilja  Lillemor och Olle Alm – Torparunge i Åker Inger Lernevall – Fru Hansson och rökningen  Therése Palmer – Rena snurren
Monika Wolfert Rudborg – Bron Lena Tänzer – Sparvmannen Per Hellgren – Där regnet aldrig faller skiner aldrig solen 
Hanna Drakengren – En symbol för makt och seger  Inger Lernevall – Sista varningen  Jens Klitgaard – Skalkropp  Anna Wallentin – Feriebarn
Anna-Lisa Lundborg Edenholm – Namnsdagskalaset  Lars Thor – Sommarlovsdag  Lotta Enocsson – Kungens piga Håkan Becker – Korparna vid vattnet
Hanna Österberg och Philip Clevberger – Att skynda sig hem Anna Rosjö Agrell – Långt ifrån marken Cecilia Hultberg – Det man inte anar
Rolle Berg – Ung i Strängnäs 1960-70

Novell 08; Sant & Osant  är på 198 sidor, limbunden kan fås i bokhandeln, genom eller direkt från förlaget.
ISBN 978-91-85385-61-4   
Cirkapris 90 kronor inkl porto och moms.  

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>