Mina föräldrars kärlek                         Pia-Kristina Garde

Andra världskrigets offer.

        De vita bussarna …  vad hade hänt   ...  vad hände sedan …                               

”Jag får inte söka dem i askan. Jag måste föreställa mig att de lever, att jag får återse dem. För annars blir jag vansinnig.” (W. Wasilewska)

I slutet av andra världskriget och under våren och sommaren 1945 kom det mellan 25 000 och 30 000 överlevande från de nazistiska koncentrationslägren till Sverige för att rehabiliteras. De flesta räddades hit av Svenska Röda Korset i de så kallade vita bussarna.

En del av dem svarade på enkäter eller blev intervjuade om sina erfarenheter under kriget och svaren publicerades i en bok: "De dödsdömda vittna" som 1945 gavs ut av Einar och Gunhild Tegen.

Sedan 1980 har Pia-Kristina Garde försökt finna människorna i boken. Hon ville veta hur det hade gått för dem. Hade de funnit sina släktingar igen? Hade de kunnat återvända hem? Resultatet av hennes efterforskningar finns i: Mina föräldrars kärlek.

Titeln, Mina föräldrars kärlek, är tagen ur en intervju med en kvinna från Tjeckien. Hon är den enda överlevande i sin familj. Hon har inga fotografier kvar och på frågan om hon minns hur hennes föräldrar såg ut svarade hon:
– Jag ser dem ... en svag aning ... Jag lever på mina föräldrars kärlek.

På omslagets insida återges ett foto föreställande människor på väg till deportation, med stor sannolikhet till Förintelselägret Treblinka. Det är från Judiska Historiska Institutet i Warszawa. Fotot användes som duk av dem som renoverade Institutet. 

Mina föräldrars kärlek är på 182 sidor, rikt illustrerad, limbunden och kan fås i bokhandeln eller direkt från förlaget.  Pris 190 kronor inkl porto och moms.

ISBN 978-91-85385-37-9

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>